Божидара Димова: Животът е река и  в нея се вливат различни извори

Божидара Димова е журналист, филолог, бивш музикант и PR, но съвсем случайно попада на кастинг и получава няколко малки актьорски роли. Въпреки възрастта си, Божидара не се страхува да приеме предизвикателството на актьорското амплоа и ако в живота си получи реална възможност за участие във филм или сериал, веднага я приема. Защото самата тя е жадна за вълнуващи и запомнящи си дни.

Интервю с Божидара Димова:

Бихте ли се представили – къде  и кога сте родена, с какво се занимавате, какво  образование имате?

Родена съм в с. Градинарово, Варненско в 1955г.! Съзнателният ми живот премина в Шумен, а вече 15г. живея и работя в София. Дойдох да гледам внука си, който беше бебе и останах, влюбвайки се в този град и всичко, което той дава като културна среда, история, контакти и възможности. Срещнах прекрасни хора и нови приятели. Работата в БНР ми даде и достъп до всички най-красиви събития и среща с едни от най-обичаните и талантливи хора, които са лицето и душата на съвременния ни свят. Завършила съм Математическа гимназия, Българска филология и руски език, Журналистика. С журналистиката ме свързват 25-30г. и имам стотици публикации. Бивш музикант съм и пописвам-имам няколко книжки, пиша за actualno.com, пиарствам, преподавам на деца.

Как започна вашата история с Кино академия за таланти, как научихте за тях?

За кастинга на Кино Академия за таланти научих случайно. Вече бях участвала в „София ден и нощ” и в „Съдби на кръстопът” и имах някакъв опит, макар и скромен. Кастингът беше изненадващо интересен. Трябваше да се види способността за бърза реакция в различни ситуации и различните нюанси в интерпретацията. Например за минути да пресъздадеш изненадата от среща с НЛО, гледаш на кафе и откровено лъжеш, зад микрофона си и пресъздаваш събитие като репортер, караш се на внучка, която е тийнейджър и вече има тайни, а накрая си и вентилатор, който се върти и издава шум…Това разбира се е само малка част от диалозите и възможността веднага да измислиш история, да влезеш в нея, да партнираш. Бях може би най-възрастният участник, но беше забавно.

Какво ви накара да отиде на кастинг и какво се случи там?

Нещо е харесало на журито и ми се обадиха да продължа в Академията. Обучавахме се всяка събота вечер по 2 часа в условията на първата пандемична вълна, което си беше рисковано, но си заслужаваше емоцията от предизвикателството. В обучението има различни модули и хубавото е, че не се учи теория, а креативност на практика-ситуативна. Срещнах интересни и различни млади дами, с неподозирани качества. Беше голяма изненада да виждам как се „разлистват” тези хора и показват една вътрешна красота и желание да учат и участват в танци, пеене, разказване на история по картина, изграждане на диалози и т.н. Преподавателите Наталия Дукова и Цвятко Ценов са чудесен екип. Възхищавам се на устойчивостта, емоцията, силата и провокацията, които носи Наталия. Тя е пишещ човек и актриса, и отлично съчетава тази даденост с педагогически талант. Изработила е своя методика за преподаване на хора от различни възрасти и с различен статус

В какви филми, реклами или клипове искате да участвате?

Последваха предложения за участия – в две реклами, в сериала „Порталът”, филмът „Чудовища”, който ще излезе през 2022г., както и „Аз и моите жени”.

Мечтаете ли за голямото кино?

На моята възраст няма как да очаквам чудеса, но съм благодарна за възможността да усетя магията на киното, защото нещата се случват много естествено и с лекота. Преди време ми подариха книга, в която бяха представени 10 световни истории на супер успешни жени, които са променили целите и желанията си след 65г. Звучеше фантастично, но се оказва, че е възможно да започваш или поне да опитваш нови неща, особено ако от това не зависи качеството ти на живот, а го правиш за удоволствие.

Имате ли бъдещи планове за вас самата и за участието в бъдещи продукции? Какво ви мотивира да продължите напред?

С радост бих участвала и в бъдещи проекти, ако имам достатъчно информация за кастингите и не се търсят само професионални актьори. И в тази област информацията е най-важна, а и познанството с хора, които са те харесали и могат да те препоръчат. Важно е да не спираме да търсим нови възможности, нови полета за себедоказване, нови емоции, нови приятелства, защото всичко е едно магическо докосване. А младите хора трябва да имат повече търпение. Те искат всичко да стане сега и веднага и бързо да имат известност, да са разпознаваеми. Да, стават и чудеса, но обичайният път е труд, упоритост, настойчивост, ясни цели и малко късмет. Радват ме майки, които отрано искат децата им да бъдат освободени, да участват в различни формати, да се изявяват, без болезнени амбиции. Животът е река и  в нея се вливат различни извори. Важно е водата да е бистра  и да утолява „жаждата” за вълнуващи и запомнящи се дни!