Елия Йорданова е родена в град София на 9 март 2006 година. Ученичка е в 9 клас на Професионалната гимназия по екология и биотехнологии „Проф. д-р Асен Златаров“, град София. Учи специалност  „Екология и опазване на околната среда“. Елия избира тази специалност, защото настоящият момент е един от най-наболелите въпроси не само за България, но и за всички държави по света. Проблемът с опазването на околната  среда, борбата с замърсяването на въздуха, реките и океаните.  „Ние не сме наследили Земята от дедите си, а сме я взели назаем от децата си“ гласи стара индианска поговорка…

„Това е наистина така, защото моето поколение наследява тежките екологични проблеми от по-възрастните поколения, довели до нарушаването на биоравновесието на нашата планета – климатичните промени, които се засилват със все по-бързи темпове. Искам да кажа на моите връстници, че все още можем да помогнем на природата а и от там на нас самите, като оставим един по-чист и по-добър свят“, убедена е Елия Йорданова.

На какви дейности си се посветила в свободното си време?

Елия Йорданова: В свободното ми време тренирам айкидо в „Клуб за бойни спортове „Имеон““ при сенсей Христо Михайлов. Айкидото е спорт създаден за японските императори и за самураите и преведено означава „Хармония, енергия в живота“. Интересното е, че преди няколко години японците признаха, че айкидото носи философията и духовността си от България, с което можем да се гордеем! На тренировките ние не само учим да се защитаваме (айкидото не е агресивен спорт, няма удари и ритници както в каратето, а се използва енергията на нападателя срещу него самия), но и работим за своето интелектуално развитие.

Как започна твоята история с киното и с школата на Кино академия за таланти, как научи за тях?

Елия Йорданова: За пръв път прочетох за „Академия за таланти“ (тогава нашата школа се казваше така) 2019 година във фейсбук. Бяха обявили кастинг за детското риалити „Аз ставам звезда“ и като си поговорих с мама решихме, че мога да пробвам, и изпратихме формуляра, който беше качен в страницата на академията, както и няколко мои снимки. Спомням си, че това се случи през лятото на 2019 година и когато ми се обадиха, че съм одобрена за кастинг на живо много се зарадвах. Кастингът беше през ноември месец в София и след това ми се обадиха, че съм одобрена за детския риалити формат. Започнахме обучение за актьорско майсторство през февруари 2020 година, което беше разделено на 5 модула, всеки от които завършваше с заснимане на епизод от „Аз ставам звезда“. Когато излъчването му започна по You tube се почувствах много щастлива. Усетих желание да продължа да се занимавам с актьорско майсторство и за моя радост от академията ми се обадиха, че продължавам в школата в групата за напреднали. За всичко, което научих там съм благодарна на нашите ментори Наталия Дукова и Цвятко Цанов, които ни дадоха най-доброто от себе си.

Снимала си за филма „Чудовища“ – разкажи повече за този снимачен процес?

Елия Йорданова: Да, бях избрана за детската роля на главната героиня изпълнявана като възрастна от Яна Маринова, една великолепна истинска актриса. Заснехме сцените в един апартамент, след което многократно се отлагаха снимките за ключовите сцени в парка, където главните герои се срещат като деца. Непрекъснатото отлагане доведе и до отпадането на снимките. Жалко, защото сценарият на филма изобщо не е лош, напротив много силен и въздействащ е, което се дължи и на Наталия Дукова, която е негов автор. В момента се чувствам наистина тъжна, защото бях запленена от историята, която се развива във филма.

Да, независимо от това ще продължа напред и ще се посещавам школа за актьорско майсторство, както и ще се подготвям за кандидатстване в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, защото това е мечтата ми.

Виждаш ли бъдещето си в голямото кино?

Елия Йорданова: При възможност бих се снимала в филми за големи исторически събития, в които се разказва за историята на България, за великите български владетели, като например филм по книгата на Фани Попова – Мутафова „Дъщерята на Калоян“ , която ме заплени със историята разказа в нея. Бих се снимала и във фантастични филми за завладяването на космоса, за срещи с представители на други цивилизации владеещи Вселената.

Би ми било интересно да се снимам и в музикални клипове и в реклами, свързани с популяризацията на бойните спортове, най-вече на айкидото.

Помогна ли ти в работата пред камерата това, което научи от екипа на Кино академията – какво е то и как ти помогна?

Елия Йорданова: Обучението в Кино академия за таланти ми даде много, научи ме да вярвам повече в себе си и таланта си, за което съм благодарна не само на Наталия Дукова и Цвятко Цанов, но и на Стоян Стоянов, продуцента на академията, защото ако той и Христо Христов не бяха прегърнали идеята за създаване на кино актьорска школа за деца и възрастни, нямаше да почувствам силната магия на актьорското майсторство.

Какво те мотивира да продължиш напред и ще продължаваш ли с актьорството?

Елия Йорданова: Независимо от разочарованието свързано със снимането на „Чудовища“ ще продължа да се занимавам с подготовката си за кандидатстване в НАТФИЗ, защото знам, че по пътя си ще срещам и нови разочарования, но това ще ме прави по-силна и амбицирана да докажа, че имам истински талант за кино и театър.

Според теб трудно ли е да си актриса в днешно време?

Елия Йорданова: В днешно време наистина е трудно да си актьор, защото конкуренцията е голяма и трябва наистина да показваш, че си по-добър от останалите, както и да правиш правилен избор на филми, в които ти предлагат да се снимаш, така че образа, в който ще се превъплътиш да развълнува зрителите и да остане в тяхното съзнание.

Искам да завърша с думите на Брайън Крастън „Аз не искам, думите ми за актьорската професия да звучат помпозно. Съвсем не искам. Нашата работа е дисциплина, безкрайно повторение на едно и също, поражения, упорство, сляп късмет, безгранична вяра в себе си и отдаденост.“