Дали е възможно за отрицателно кратко време да се подготви и репетира един спектакъл и после да се покаже пред публика?! Оказва, че когато има желание, талант и професионалисти насреща, сроковете нямат никакво значение.

Участието на талантите от Кино Aкадемията на фестивала „Жреци на музите“ в Лозенец бе съсредоточено в две дати в с различни мини – спектакли. Първият бе „Пазар на животи“ по пиесата на Наталия Дукова, подготвен за откриването на фестивала. Вторият  –  „Портрет на човека“ е по книгата с Дуковизми , чийто автор е отново Наталия. Подбрани са фрагменти, подходящи за всички възрасти – от 9 до 50 годишни, каквито са и участниците в пиесите.

Само за 3 дни активна работа край морския бряг на Лозенец, 30 души на възраст от 10 до 60 години, успяват да направят едно цяло, което да въздейства и вълнува фестивалната публика. Сред тях са и трите ученички Йоана Стойчева, Патрисия Петкова и Кристина Бенова.

Йоана Стойчева е на 16 години от София и се занимава с актьорско майсторство от вече 5 години. Тя се включва с особено голямо желание в подготовката на спектаклите.

Не беше особено трудно да работим в тези кратки срокове, защото пиесата не беше толкова дълга, но лично на мен не ми беше достатъчно времето, за да анализирам изцяло текста, за да разбера всеки герой какъв е, какъв е замисълът на цялата пиеса“, разказва Йоана.

Най – лесна беше работата с целия екип:  беше забавно, запомнящо и полезно! Трудностите бяха за някои хора, които ги беше срам и страх да излязат на сцена, но аз нямам такъв проблем. С екипа се работи много приятно и весело, всеки от тях допринесе за цялостното ни представяне“.

Йоана Стойчева би искала да се занимава с повече кино в бъдеще, но в момента е отворена към всякакви предложения, изживявания, изяви и проекти, които са свързани с кино или театър.

***

Патрисия Петкова е ученичка в десети клас и се занимава с актьорско майсторство. За своя опит в подготовката на спектаклите за фестивала, Патрисия разказва: „Беше наистина много трудно да постигнем нещо подобно за краткото време, с което разполагахме. Всички се стараеха много и мисля, че затова накрая се получи! Според мен, най-трудно бе организирането на толкова много хора. Много лесно се сработихме и обстановката беше много приятна за работа“, убедена е Патрисия.

Наталия Дукова бе строга с нас, но това само ни помогна да приемем работата сериозно и да знаем, че когато имаме работа трябва да сме концентрирани и отговорни“, допълва детайлите за процеса на работа по спектаклите Патрисия Петкова.

***

Кристина Бенова се занимава с танци и актьорско майсторство, а в свободното си време работи като аниматор.

За екипната работа по спектаклите Криси споделя: „Всъщност не беше толкова трудно, не беше и никак лесно, но пък беше адски забавно! За мен най-сложното беше да науча всички реплики за една нощ, но пък беше адски приятно да влизам в роля и да изляза на сцената. Процесът беше адски интересен, както и спектакълът. Беше наистина голямо предизвикателство да подготвим всичко за толкова кратко време, но в същото време беше забавно и любопитно. Със сигурност бих участвала още веднъж в такъв проект с Наталия Дукова и Цвятко Ценов, както и с всички останали от екипа“, категорична е Кристина Бенова.