Ваня Братованова е родена в град Русе, през 1965 г. В момента не се занимава с нищо, поради здравословни причини и наложената ситуация в страната ни. Ваня има завършено електротехническо образование, което не е свързано с интереса й и обучението в Кино академия за таланти. Но според нея самата: образованието не е определящ фактор за природната и емоционалната интелигентност, нито за моралната стойност и знанията на всеки човек!

Как започна твоята история с школата на Кино академия за таланти, как научи за тях?

Ваня Братованова:  За Кино Академията за таланти разбрах, като прочетох обявата за кастинг във фейсбук и пратих едно смс-че…

Какво те накара да отидеш на кастинг (ако си била) и какво се случи там?

Ваня Братованова:  На кастинга се явих от вътрешната си природна потребност (преди години съм се занимавала с театрална, певческа, манекенска, танцувална дейност) и тайното желание  да бъда артист, и носталгията за присъствие на сцена, снимки от много години надделя. На самия кастинг получих задача на момента да измисля и изиграя ситуация с непознато момиче и се получи явно, след като бях одобрена за обучение J

Какво е онова нещо, което превръща Наталия  и Цвятко в привлекателна компания и те кара да идваш отново и отново в школата?

Ваня Братованова: Наталия и Цвятко наистина са привлекателна компания, което се получава в кратките почивки и след обучението. Харизматични, словесно енергични – разговаряме на всякакви теми,  получава се една приятелска любов….. но това е вследствие от респекта и уважението, което се усеща по време на самото обучение.

Защото там сме различни хора на всякаква възраст с различно занимание, но водени от любовта към изкуството и стремежа към самоусъвършенстване и усвояване нови начин на изява. И точно това получаваме от тях – знания и как да се научиш да бъдеш артист. А и точно това ме кара да идвам отново и отново в школата.

В какви филми, реклами или клипове би искала  да участваш?

Ваня Братованова: Реклами, филми, клипове – бих искала да участвам, да! Предпочитанията са ми да са със морална стойност, развлекателни; тоест комедия, исторически превъплъщение на кралски особи от минали векове.

Ти самата, мечтаеш ли си за голямото кино?

Ваня Братованова: Мечтая да… детето в мен мечтае за голямото кино…но не всеки има артистичния потенциал, за да завладее вниманието на зрителя със себе си – играта, изпълнението, влагане на душата във всеки образ… не е лесничко! Малко са успелите да грабнат хората и да се наложат… но кой знае може би един ден…а Наталия и Цвятко точно на това ни учат при всяка дума и движение.

Какво научи и какво научаваш от екипа на Кино академия за таланти?

Ваня Братованова: От Кино академия за таланти можеш да научиш само ако имаш ТЕЗИ, които могат да те научат! Защото даваш нещо, ако самият ти го притежаваш ! А те са точно такива хора! Съдбата ме срещна с Наталия и Цвятко – прекрасни педагози, артисти и приятели! Много са нещата които трябва да се научат от тях: от начина къде стоиш под прожекторите до пунктуационно изразяване и добра артикулация, начин на тялото как да говори дори и без думи.

С кого работиш най-добре?

Ваня Братованова: Оказа се, че най-добре работя с Теодора Петрова, добри приятелки и партньори станахме. Взаимно  допълване и трудолюбие от двете страни и се получава… направихме няколко клипа двете за домашно задание, с които много си се гордеем. Както и партнирането – да се усещаме и да си подаваме, дори и при гаф да се замаскираме.

Имаш ли бъдещи планове за теб самия и за участието ти в бъдещи продукции?

Ваня Братованова: Бих се радвала ако съм поканена за бъдещи продукции. Това ще е оценката за мен че съм се справила с обучението както за мен така и за преподавателите.

Как би използвала това обучение в реалния живот – как те вдъхновява?

Ваня Братованова: В реалния живот не бих казала че използвам обучението, защото аз самата съм безкрайно емоционална и артистична. Обучението си е само за сцената – там се конкретизира образа в който се превъплъщавам, а в живота не може да си артист. Ако си истински човек!!!

Какво те мотивира да продължаваш напред?

Ваня Братованова: Мотивация естествено има, за да се продължи напред. Има още много знания, които трябва да се попият от нашите преподаватели, защото артист не се става за няколко месеца. Да, талантът е нужен, ако го имаш, но трябва и много труд за да се реализираш.

Но не и без значение са приятелствата, които се създадоха именно в школата и с нетърпение отивам на обучение!