“Затвърди ми се усещането, че не може да си вълк единак и да искаш да ти се получават нещата.”

Венелина Филипова e на 44 години, родена e в град София, по образование е телефонен техник, но работата, на която се е посветила в последните 19 години е медицински педикюр, а в шест от тези години паралелно с работата си – Вени завършва и Московската академия по астрология – притежава сертификат за астролог, но не практикува тази специалност в момента. Венелина има 22-годишна дъщеря.

Как започна твоята история с школата на Кино академия за таланти, как научи за школата и как се озова там?

Венелина Филипова: Съвсем на шега и на майтап започна моята история с тях – научих за Кино академия за таланти от Фейсбук и то по време на пандемията. Наложи ми се да прибера дъщеря си от Австрия, където учи. И аз доброволно се самокарантинирах с нея у дома. И случайно, докато ровех във Фейсбук от скука, попаднах на обява на Академията, подадох документи, бях одобрена на първи кръг през пролетта и после през есента получих покана да се явя на кастинг.

И какво се случи на кастинга?

Венелина Филипова: Там беше много забавно, защото ролята, която ми дадоха беше доста позната: трябваше да изиграя майка на един тийнейджър в пубертета – и аз го направих. Малко след това се оказа, че съм одобрена, обадиха ми се и така се озовах в школата. Подходих абсолютно на шега – не съм имала цел да ставам кинозвезда. Но много обичам стенд ъп комедията – доста често изнасях скечове преди да започне пандемията, имам около 10 участия на отворен микрофон, на сцена; обичам да забавлявам хората с шегите си и смятам, че ми се получава добре. Животът е тежък и трябва да търсим поводи да се забавляваме. Това и една от причините да посещавам Кино академия за таланти – забавлението.

А какво е онова нещо, което превръща Наталия Дукова  и Цвятко Ценов в привлекателна компания и те кара да идваш отново в школата?

Венелина Филипова: На първо място: работата в Академията ни кара да си разработваме закърнелите мозъци. Научих доста неща наизуст, получих много нови знания. Обучението в Академията ме кара да търся нова информация, която в работата си не мога да намеря. Наталия Дукова ми е любима – тя е такова цветно петно, където и да отиде – на всичко придава цвят и живот. Цвятко е също интересен и различен като личност. В Академията се запознах с различни хора, обособиха се няколко компании, създадох нови приятелства. Благодарна съм на Академията, че ме срещна с всички тези хора. Това, което научих, етюдите, които заснехме, възможността да влезеш в ролята на режисьор или на сценарист. Много е интересно да научиш тези неща, да влезеш в тези роли, да видиш другата гледна точка. Аз имам и честта да участвам в игралния филм „Чудовища“ (продуциран от екипа на Кино Aкадемия за Tаланти), което пък е съвсем различна емоция от всичко, което ми се е случвало до момента в живота. И тези преживявания, които ми се случиха са просто прекрасни.

В какви филми или реклами би искала  да участваш?

Венелина Петкова: Аз откакто уча в Академията с моите приятели се шегуваме, че ще ме викнат в някоя реклама за тоалетна хартия и после ще има: Е, мекааааа! ( смее се!). Шегувахме се, не получих предложение за реклама на тоалетна хартия. Но точно ме беше свалил Ковид-а и получих предложение по мейл и сценария за участие в „Чудовища“. Отново съдбата ме върна назад във времето. . Защото играя ролята на майката на една от главните героини и изплуваха спомените от детството, от историята на моя собствен живот. Според мен съдбата е голяма шегаджийка, която ми показа: „Ето, виждаш ли, не е толкова страшно! Излизаш на сцената, изиграваш си ролята и game over!“

A ти мечтаеш ли за голямото кино?              

Венелина Филипова: Честно казано – не мечтая. Нямам нищо против, но мечтите ми са по-малки и по-скромни.

Какво научи и какво научаваш от екипа на Кино академия за таланти?

Венелина Филипова: Научих, че на сцената не си сам. Да сме взаимни е едно от нещата, които научих. Затвърди ми се усещането, че ние сме социум – не може да си вълк единак и да искаш да ти се получават нещата. 

Не съм имала проблеми в комуникацията с хората, но сега ми е изключително лесно. И обучението от Академията ми даде и ми дава отражение в живота. И мисля, че определени ситуации в живота могат да се приемат като поредната роля, през която трябва да минеш.

В какви бъдещи продукции се виждаш и би участвала?

Венелина Филипова: Да, бих се снимала. Стига да не са 18+ и да не се прекалено интимни.

Какво те вдъхновява, какво те мотивира да продължиш напред?

Венелина Филипова: Аз съм луд фен на Барон Мюнхаузен, което показва, че съм доста луда като цяло. Обичам живота във всичките му аспекти. Животът може да бъде толкова цветен, толкова красив, стига да имаш очи да го видиш. Това е един от аспектите на живота, който ми харесва. Харесва ми и стремежът да опитваш нещо ново, нещо различно и да си казваш: Ей, тук му се получи, тук се справих. Това е моят мотив да продължа напред.